Nyitóoldal
Mivel foglalkozik a bőrgyógyász?
Rendelések
Időpont, cím, bejelentkezés
Vizsgálatok
A rendeléseken végzett vizsgálatok
Beavatkozások
Kisműtétek, kezelések
Elérhetőség
Címek, telefonszámok
Felkészülés a rendelésre
talán meglepő, de...
Életrajz
Diploma, tapasztalat

Az orvos válaszol
Rövid válaszok és valamivel hosszabb magyarázatok
Ajánlott szakorvosok
Bőrgyógyászok és más szakorvosok

 

Könyv
Tények, hitek, tévhitek a szépségről és az egészségről
Egyéb írások
Általános orvosi és más témák
 

Napló (BLOG)
Ami eszembe jut...
Személyes megjegyzések
Miért lettem bőrgyógyász? Miért éppen annyi a rendelés díja, amennyi? Előfordul-e késés a rendelésen?
Itt kezdődik a szöveg

Pattanás kezelése Pimafucorttal

Nagyon gyakori problémára világít rá ez az egyszerű kérdés.

A kérdés

Nem múlnak el a pattanásaim. Kaptam rá Pimafucort krémet, de sajnos nem használ. A véremben kicsit magas a fehérvérsejt és monocitaszám.
Nem tudom, van-e összefüggés. Megint kijött egy nagy dudor rajtam. Az eddigiek az államon, a mostani már az orrom mellett. Már fogkrémet is váltottam (fluormenteset). Üdvözlettel!

A válasz

A Pimafucort hosszabb távon rontja a pattanást. A fogkrém nem okoz pattanást. Érdemes lenne megmutatni bőrgyógyásznak.

Magyarázat

A Pimafucort krém gyulladáscsökkentő szteroidot tartalmaz. A szteroidok egyik mellékhatása a bőrre az, hogy pattanásszerű elváltozást okoznak. Sajnos ennek ellenére sokan alkalmazzák éppen a pattanás kezelésére az ilyen krémeket.

A probléma forrása az, hogy a gyulladáscsökkentő szteroid látszólag rendkívül hatékony, akár egy-két nap alatt is jelentős javulást lehet vele elérni. A pattanások ott maradnak, csak sokkal kevésbé látszanak. Amikor azután valaki abbahagyja a gyulladáscsökkentőt, akkor az ottmaradt pattanások újult erővel lángolnak fel. Ráadásul a szteroid újabb (kezdetben alig látható) pattanásokat hoz létre. A páciens csak annyit észlel, hogy a krém "jó", csak mindig kiújul a pattanás, sőt egyre rosszabb lesz. Mindehhez járul még az, hogy a szteroiddal kezelt pattanás később sokkal jobban ellenáll a kezeléseknek, ráadásul a szükséges kezelések költségesebbek is, mint a szteroid. Ilyenkor jön a páciens részéről a panasz: "amit én használtam, az legalább egy ideig működött - bezzeg, amit a bőrgyógyász adott, még hetek múlva is csak alig hozott eredményt, ráadásul egy vagyont kifizettem rá."

A fogkrém szerepe

Aki nem ismeri a kérdés hátterét, csodálkozhat, hogyan kerül a fogkrém a kérdésbe.

Erre is kicsit hosszabb a magyarázat. A szteroid krém egyik lehetséges mellékhatása a "perioralis dermatitis" - sajnos magyar neve nincs, úgyhogy egyelőre maradunk a latin névnél. Ez apró, pattanásszerű elváltozásokból áll, leginkább a száj körül. A perioralis dermatitisről feltételezik (bár nem bizonyított), hogy esetleg a fluorid ronthatja. A kérdésből tehát az sejthető, hogy a páciens járt bőrgyógyásznál, és már nem (nem csak?) pattanása van, hanem perioralis dermatitise, amit magának csinált a Pimafucorttal, és a bőrgyógyász ezért javasolta a fluoridos fogkrém elhagyását. Ebből persze az is sejthető, hogy a fluoridos fogkrém elhagyásától nem sok javulát várható, sőt, romlani fog, ha közben nem hagyja abba a szteroidos krémek használatát.

Természetesen nem csak a Pimafucort okozhat pattanásszerű elváltozásokat az arcon, hanem a többi szteroid is. Egyes modernebb készítményeknek kevésbé van ilyen mellékhatása, ami elvileg jó, de sajnos inkább az történik, hogy még többen használják a szteroidokat arcra, ugyanis később derül ki a káros hatás.

Megjegyzés

A szteroid krémeknek egyéb mellékhatásaik is vannak, különösen az arcon, ezért oda csak rövid ideig, nagyon indokolt esetben szabad csak használni, mindenképpen bőrgyógyász felügyeletével. Míg a test egyéb részein használva akár évekig is lehet alkalmazni szteroid krémeket anélkül, hogy káros hatás lenne kimutatható - különösen, ha megfelelő készítményt választanak és megfelelően adagolják, addig az arcon akár néhány hét után jól látható mellékhatásokkal kell számolni. Különösen, ha nem megfelelő készítményt használnak, mint ebben az esetben is.

szöveg vége