Nyitóoldal
Mivel foglalkozik a bőrgyógyász?
Rendelések
Időpont, cím, bejelentkezés
Vizsgálatok
A rendeléseken végzett vizsgálatok
Beavatkozások
Kisműtétek, kezelések
Elérhetőség
Címek, telefonszámok
Felkészülés a rendelésre
talán meglepő, de...
Életrajz
Diploma, tapasztalat

Az orvos válaszol
Rövid válaszok és valamivel hosszabb magyarázatok
Ajánlott szakorvosok
Bőrgyógyászok és más szakorvosok

 

Könyv
Tények, hitek, tévhitek a szépségről és az egészségről
Egyéb írások
Általános orvosi és más témák
 

Napló (BLOG)
Ami eszembe jut...
Személyes megjegyzések
Miért lettem bőrgyógyász? Miért éppen annyi a rendelés díja, amennyi? Előfordul-e késés a rendelésen?

Pattanás kezelése Pimafucorttal

Nagyon gyakori problémára világít rá ez az egyszerű kérdés.

A kérdés

Nem múlnak el a pattanásaim. Kaptam rá Pimafucort krémet, de sajnos nem használ. A véremben kicsit magas a fehérvérsejt és monocitaszám.
Nem tudom, van-e összefüggés. Megint kijött egy nagy dudor rajtam. Az eddigiek az államon, a mostani már az orrom mellett. Már fogkrémet is váltottam (fluormenteset). Üdvözlettel!

A válasz

A Pimafucort hosszabb távon rontja a pattanást. A fogkrém nem okoz pattanást. Érdemes lenne megmutatni bőrgyógyásznak.

Magyarázat

A Pimafucort krém gyulladáscsökkentő szteroidot tartalmaz. A szteroidok egyik mellékhatása a bőrre az, hogy pattanásszerű elváltozást okoznak. Sajnos ennek ellenére sokan alkalmazzák éppen a pattanás kezelésére az ilyen krémeket.

A probléma forrása az, hogy a gyulladáscsökkentő szteroid látszólag rendkívül hatékony, akár egy-két nap alatt is jelentős javulást lehet vele elérni. A pattanások ott maradnak, csak sokkal kevésbé látszanak. Amikor azután valaki abbahagyja a gyulladáscsökkentőt, akkor az ottmaradt pattanások újult erővel lángolnak fel. Ráadásul a szteroid újabb (kezdetben alig látható) pattanásokat hoz létre. A páciens csak annyit észlel, hogy a krém "jó", csak mindig kiújul a pattanás, sőt egyre rosszabb lesz. Mindehhez járul még az, hogy a szteroiddal kezelt pattanás később sokkal jobban ellenáll a kezeléseknek, ráadásul a szükséges kezelések költségesebbek is, mint a szteroid. Ilyenkor jön a páciens részéről a panasz: "amit én használtam, az legalább egy ideig működött - bezzeg, amit a bőrgyógyász adott, még hetek múlva is csak alig hozott eredményt, ráadásul egy vagyont kifizettem rá."

A fogkrém szerepe

Aki nem ismeri a kérdés hátterét, csodálkozhat, hogyan kerül a fogkrém a kérdésbe.

Erre is kicsit hosszabb a magyarázat. A szteroid krém egyik lehetséges mellékhatása a "perioralis dermatitis" - sajnos magyar neve nincs, úgyhogy egyelőre maradunk a latin névnél. Ez apró, pattanásszerű elváltozásokból áll, leginkább a száj körül. A perioralis dermatitisről feltételezik (bár nem bizonyított), hogy esetleg a fluorid ronthatja. A kérdésből tehát az sejthető, hogy a páciens járt bőrgyógyásznál, és már nem (nem csak?) pattanása van, hanem perioralis dermatitise, amit magának csinált a Pimafucorttal, és a bőrgyógyász ezért javasolta a fluoridos fogkrém elhagyását. Ebből persze az is sejthető, hogy a fluoridos fogkrém elhagyásától nem sok javulát várható, sőt, romlani fog, ha közben nem hagyja abba a szteroidos krémek használatát.

Természetesen nem csak a Pimafucort okozhat pattanásszerű elváltozásokat az arcon, hanem a többi szteroid is. Egyes modernebb készítményeknek kevésbé van ilyen mellékhatása, ami elvileg jó, de sajnos inkább az történik, hogy még többen használják a szteroidokat arcra, ugyanis később derül ki a káros hatás.

Megjegyzés

A szteroid krémeknek egyéb mellékhatásaik is vannak, különösen az arcon, ezért oda csak rövid ideig, nagyon indokolt esetben szabad csak használni, mindenképpen bőrgyógyász felügyeletével. Míg a test egyéb részein használva akár évekig is lehet alkalmazni szteroid krémeket anélkül, hogy káros hatás lenne kimutatható - különösen, ha megfelelő készítményt választanak és megfelelően adagolják, addig az arcon akár néhány hét után jól látható mellékhatásokkal kell számolni. Különösen, ha nem megfelelő készítményt használnak, mint ebben az esetben is.